Sunday, August 30, 2009

Erti Kemerdekaan

Atas masalah teknikal, post ni dah jadi huru-hara.So, bawah title yg sama, ak post skali lg..nak make sure video ni dapat dilihat oleh semua..harap kita dapat mencari erti kemerdekaan yg dah lama kita lupa..Jom kita tgk detik2 kemerdekaan pd 31 Ogos 1957..kenangi kemerdekaan pertama kita..


video

Kat bawah ni pulak merupakan ucapan Bapa Kemerdekaan kita..Beliau menceritakan rentetan perjuangan beliau dan rakan2 dalam usaha membawa kemerdekaan di Tanah Melayu..(kalau tk dgr pasang speaker kuat2)

video

Wednesday, August 26, 2009

Projek A : Air Soya

Ada sorg membe bg resepi air soya kat aku..tiba2 ak tertarik nk try buat..mane la tau, kalo sedap boleh jual MySpace..Ak dah buat semalam..erm, boleh lah..mak aku ngn adik ak kate sedapMySpace..so ak nk kongsi ngn korang cara2 buat air soya..untung2 blh jd projek kumpul duit utk bulan posa ni..MySpace

Step 1 : Beli Kacang Soya

Ni la kacang soya yg siap ditimbang..
dalam 250g ckup la utk 4-5 org minum..




Step 2 : Rendam
Rendam 4-5 jam..korang akan dapati
Kacang2 soya td akan mengembang




Step 3 : Toskan dan Rebus
MySpaceRebus 30min
(Gambar Hiasan)

Step 4 : Blender
lepas rebus, toskan kemudian blend dgn 2 cwn air.ingat, air tu letak sket2 utk dapat pati soya..
Ni rupa kacang yg da siap diblender




Step 5 : Perah
Nk perah kena guna kain..ni penting utk sedapkan rasa soya..kalo guna penapis teh misalny, pati2 soya yg halus akan masuk dlm air soya..jd x sedap wktu minum nnti

Step 6 : Masak
ok..last skali..masak dgn api yg pelahan smpai mendidih..boleh letak gula dlm 4 sudu besar( nk krg atau lbh pun tkp) .. boleh jugak letak garam secubit utk tmbah rasa lemak dlm susu soya korg.. ingt, api yg kuat buat soya korg hangit..step ni jugak penting utk jadikan soya yg sedap..

Orait..Selamat mencuba!!MySpace

Tuesday, August 25, 2009

Aku dan Blog

Hm, tgk blog org mmg cmbest..faymes lak tuMySpace..tkpe2..pelan2 kita bejalan..sesuai la dgn diri yg baru nk betatih dlm dunia baru nih..baru ke??MySpace..nway, thanks to semua yg dah melawat n tggl komen kt cni..xde ap nk diceritakan.. buat masa ni just risau dgn job yg bakal hilang tk lama lg..tggu abis cuti je..erm..tepikir jugak nk meniaga, tp x buat2 lagi..ad idea tk cmna nk tmbh duit bulan posa ni? so far ad tepikir nk jual kerepek, nk jual soya, nk jual btg baju..haha..idea byk, tp satu pun x jalan lg..MySpace..YOSH!!! Berusaha!!MySpace

Saturday, August 22, 2009

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan...

Alhamdulillah, ramadhan tiba lg dan kita sekali lagi mendapat peluang utk menikmatinya..apa azam korang pada kali ini??x kira apa pun azam korang, diharapkan kita sentiasa mendapat rahmat Allah. Kat sini ak sertakan sebuah kisah(kredit kpd tranungkite)

Kurma Madinah

Ketika Rasulullah SAW memerintahkan para sahabatnya untuk segera berangkat ke Tabuk menghadapi kaum kafir, mereka semua bersegera menyambutnya. Hanya beberapa orang sahabat yang tidak mengikuti peperangan tersebut, selain orang tua, para wanita dan anak-anak serta orang-orang munafik. Musim korma hampir tiba dan masa itu musim panas yang terik sedang melanda, sementara perbekalan dan persenjataan yang dimiliki sangat minimum, akan tetapi Rasulullah SAW dan para sahabatnya tetap berangkat.

Diwaktu itulah keimanan dan pengorbanan para sahabat diuji. Orang-orang munafik mulai menyebarkan desas-desus dan menghasut para sahabat agar tidak meninggalkan kebun kurma mereka dan tidak menyertai peperangan tersebut. Hasutan para munafiqin itu tidak hanya kepada para sahabat, tetapi istri para sahabat pun tidak luput dari hasutan mereka.

Mereka para munafiqin itu berkata, "suami-suami kalian pergi ke Tabuk sementara kurma di kebun-kebun kalian sebentar lagi ranum, siapakah yang akan mengurusnya. Mereka meninggalkan kesempatan yang bagus ini dan pergi meninggalkannya begitu saja". Istri-istri para sahabat itu menjawab dengan keimanan mereka, "pencari rezeki telah pergi dan pemberi rezeki telah datang". Pada masa itu Rasulullah SAW dan para sahabat dengan pertolongan Allah SWT kembali dari peperangan dalam waktu yang sangat singkat. Allah SWT menjaga kebun-kebun kurma dan keluarga mereka. Tidak satupun buah kurma yang telah masak itu jatuh dari tangkainya, malah kurma mereka berlipat ganda hasilnya dan walaupun demikian harga kurma Madinah saat itu mencapai harga tertinggi sehingga para sahabat r.ahum. tidak mendapatkan kerugian sedikit pun. Sampai saat ini kurma Madinah adalah yang paling digemari dan terkenal di mana-mana.

So, dr cerita di atas dapat kita lihat bhw org2 kafir akan lakukan apa saja utk melemahkan semangat kita. Di situ juga menunjukkan ujian Allah yg diberikan melalui kesenangan. kalau kita renungkan hari ni, kita sentiasa sibuk dengan urusan dunia. Yg berniaga dgn perniagaannya, yg bekeluarga dgn keluarganya, yg belajar dgn assigmentnya..mcm2..tp, yg nyatanya, semua itu dtgnya dari pencipta kita. Jika kerja yg kita utamakan, kerjalah yg kita dapat, tp jika Allah yg diutamakan, nescaya balasan yg baik kita akan terima.Wallahualam..Moga kita sama2 mendapat manfaat dari cerita kat atas..InsyaAllah..Selamat Menyambut Ramadhan semua..


Sunday, August 9, 2009

Jom Melompat

Nak something yg lebih mencabar??MySpaceTry lompat kt cni..sure trangkat.heheh..Ak amik mase 4min56saat je utk hbskan game ni 1st time.2nd time da 3min35saat.MySpace(ahaahahahaha)

da main tu,letak la markah kt cni=)




Games at Miniclip.com - Extreme Pamplona
Extreme Pamplona

Play 'Extreme Pamplona'

Play this free game now!!


Saturday, August 8, 2009

Inilah Generasiku

Walaupun dah lama berlalu, tapi, bulan lepas, satu perjumapaan Keturunan Penghulu Wan Mohd Desa telah diadakan di Sg.Acheh. Perhimpunan pertama ini telah berjaya mengumpulkan lebih 2000 orang yang terdiri daripada generasi ketiga dan keempat. Mengikut sejarah yg diceritakan (kalu silap tlg bgtau), Penghulu Wan Mohd Desa adalah orang yang bertanggungjawab membuka Sg.Acheh. Beliau bersama-sama dengan pekerjanya(yg terdiri drpd org2 Acheh) bertanggungjawab menggali sebuah terusan di kawasan Sg.Acheh dan tempat ini dinamakan Sg.Acheh atas peristiwa tersebut. Ni adalah salah silah keturunan yang basic...

So, aku ni termasuk di bawah keturunanHj. Md Saman. Da masuk generasi keberapa tak pasti sgt. Kalo tk silap generasi ketujuh kot sbb mak ak generasi keenam, arwah tok ak, Allahyarham Osman b. Senawi generasi kelima.. Kalo ada fkta yg silap harap dapat dibetulkan.. Untuk maklumat lebih lanjut dan gambar2 masa perjumpaan tu,bolehla tgk blog2 di bwh..yg sedihnya, ak tk berkesempatan utk pergi masa tu.So x payahla cr gmbar ak..

Blog 1-gambar dan cerita
Blog 2-paper cut dan cerita

Friday, August 7, 2009

Uji Minda Anda..

Ni ada satu game klasik yg ak jumpa..sempoi je..tp cuba la main..boleh tau korg ni nyanyuk di usia muda atau tak..Njoy!MySpace

Simon made by Neave Games

Tuesday, August 4, 2009

Lagu Baru

Hujan-Mencari Konklusi

Tribute to my Friends

Baru-baru ni aku hepi sgt..tiba2 ak dapat cntact kawan2 lama ak.MySpace.. to all my friends, friend forever..walaupun jarang dapat cntct, jarang dapat jumpa, tp kita kekal kawan selamanya..harap dapat jumpa satu hari nanti..