Monday, September 28, 2009

IQ Test

Bayangkan korang dalam situasi ni. Korang terikat kat atas pokok tu dengan lilin yang membakar tali tu.. Seekor snga sedang tunggu untuk membaham korang. Apa yang akan korang wat untuk survive?? Jawapan akan diberi kemudian.

(tinggal jawapan dalam comment)

Raya Kali Ini

Selalunya, raya bagi aku hanya terasa sehingga solat sunat aidilfitri..Habis je solat, hilang dah feeling nak raya tu..Maybe sebab dah besar. Dulu kecik-kecik lps smyg raya da x sabar-sabar nak pi jalan-jalan. Habis satu kampung Sg.Acheh aku singgah. Tapi, tahun ni raya membawa erti yang berbeza buat aku.. Sehari sebelum raya aku bawak tok aku pi ambil adik bongsu dia. Raya ketiga aku bawak tok aku pi raya umah adik ketiga dia dan last sekali aku pi umah adik ipar dia raya kelima. Masa aku kecik dulu, kami akan berkonvoi dan beraya ke rumah sedara kami yang jauh. Nampaknya tugas tu dah mula beralih ke tangan aku dan Alhamdulillah, aku sampai kerumah diorang. Duit raya??Hehe..aku dapat banyak lg. Dulu rekod aku paling banyak setakat RM113.Tu pun habis pusing satu kampung. Tahun ni lagi banyak. Hampir RM300 kot..lagi besar, lagi banyak duit orang bagi..Syukur..Raya tahun ni bermakna buat aku..

Friday, September 18, 2009

Salam aidilfitri..


Kepada semua pengunjung,pelawat dan rakan2 blogger...Dilala, Hayatito, Cik Lumut, Zelo55, Nescafe Ais, Honeys, Mazhad, Mirul, Cikgu Math, Yan, Leo serta semua anak2 murid...(maaf la kalau tk tersebut semua)..Selamat Hari raya..Maaf Zahir dan Batin..Terima Kasih atas sokongan korang selama ni..cewah..moga panjang umur,murah rezki..pandu cermat2,kereta selamat,jiwa pun selamat, duit lagi la selamat..hehe

Wednesday, September 16, 2009

Semua Tentang Kita(All About Us)

Aku merenung ke luar jendela..sengaja membiarkannya terbuka..angin malam yang sepoi-sepoi bahasa membuai aku lebih jauh..jauh kepada kenangan silam..

*******

Hari ini hari pertama aku di sini..tempat yang begitu asing bagiku..Pekan Changlun..Pertama kali menjejakkan kaki di sini..untuk melupakan penat setelah hampir empat minggu aku cuti selepas SPM..Seperti yang dijanjikan, sahabatku tiba menjemputku..

"Wan, lama tak jumpa..Apa Khabar sekarang??". Sapa Zelo yang sambil tersengih panjang..Memang itulah perangainya sejak aku kenal dengannya di sekolah dulu.Tak lekang mulutnya dari senyuman."Tak la lama sangat, baru turun bas, hang dah mai", balasku selamba yang begitu senang hati dengan sikap tepati janjinya.."Jom,mesti hang dah penat". Aku mengikut Zelo menaiki perut teksi menuju ke rumahnya.

**************

" Apa plan hang lepas ni?". Aku yang asyik menyusun barang terkejut kerana disapa tiba-tiba."Uisy, hang ni. Selamba koboi ja gempaq aku lagu tu. Kus semangat aku", getus aku yang masih lagi terkejut. seperti biasa, Zelo tersenyum."Apa sengih-sengih?", tambahku lagi. "Relaksla Wan. Aku melawak ja.. Sorry ok, nanti aku belanja hang makan". Seloroh Zelo yang memang suka berguarau. " Yelah tu. Hang tanya apa tadi? Plan? Erm, aku rasa aku nak pi cari kerja dulu la. Kalau nak sambung belajaq, aku bukan macam hang. Aku plan nak kumpul duit, pastu aku nak bisnes. Hang pulak?". "Aku mungkin akan ke luar negara tak lama lagi. Aku baru dapat Offer Letter last week. Saja aku tak mau habaq kat hang. Nak surprise", kata Zelo. Aku tak terkejut dengan kejutannya. Memang sudah ku jangka, ke mana benih yang baik kalau tidak menjadi benua di tempat yang terpilih. "Tahniah Zelo. Aku bangga ada kawan macam hang. Walaupun aku tak dapat pi sana, kurang-kurang hang pi pun jadi la. Jangan lupa kat aku no. Aku teringin la nak pegang salji. Nanti hang pos kat aku boleh dak?"."Mengarutlah hang ni. Mesti la salji tu cayaq. Tapi takpa. Demi kawan baik aku, aku pos kat hang nanti. Insya Allah".

****************

"Rabbana aatina fiddunya hasanah, wafil aghiratilhasanah, waqina a'zabannar". "Wan, hidup kita tak tentu. Kita tak tau sampai bila kita hidup", tutur Zelo memulakan tazkirahnya. "Aku bukan nak belagak pandai, cuma aku selalu terfikir, aku takut kalau esok aku dah tak dak. Sapa nak jaga mak dengan ayah aku. Aku pun tak sempat nak tunaikan janji aku nak hantaq depa pi Haji. Wan, sementara usia kita ada ni, sama-sama kita bersyukur. Moga Allah panjangkan umur kita dan kita tak lalai dalam kehidupan kita, Insya Allah. Aku mengangguk tanda setuju. Memang benar apa yang dikata oleh Zelo. Walaupun selalu aku mendengar tazkirah seperti ini, entah mengapa malam itu aku rasa tersentuh sangat. Mungkin sebab perasaan ikhlasnya nak menjaga kedua orang tuanya. Aku sekali lagi kagum dengan Zelo. Tidak ramai anak muda yang mempunyai hati sepertinya. "Insya Allah Zelo. Sementara hayat masih ada, kita sama-sama manfaatkannya, ok". "Zelo, tu blog hang tu, http://zelo55.com ,da siap ka? Mai la aku nak tengok. Nanti ajaq aku pulak boleh?", pintaku. "Alright". balas Zelo.

***********************

"Aku rasa x sedap hati la Zelo", rungutku perlahan. "Awat ni? Takkan teringat ghumah dah kot?" seloroh Zelo. "Bukanla. Aku rasa macam ada something yang tak kena". Sambungku lagi. Zelo memandang tepat ke arah aku. "Relaks Wan, Insya Allah semuanya ok. Istighfar banyak-banyak. Kalau ada apa-apa, aku kan ada". Tutur Zelo cuba memberi semangat kepada aku. " Eleh, hang ingat hang super hero ka?", kataku sambil tersengih. Sekurang-kurangnya hatiku lega sedikit. Kata-kata Zelo benar-benar memberi semangat kepada aku. Aku kembali mengira stok barang-barang runcit di depan mataku. "Banyak lagi barang nak kena kira ni", kataku di dalam hati. Memang beginilah rutin kami apabila tiba hujung bulan. Stok mesti dikira untuk tentukan hasil jualan. Sedang asyik aku mengira, aku terdengar dentuman kuat di luar kedai. "Zelo!". Aku tersentak. Entah mengapa namanya terpacul keluar dari mulutku. Aku bergegas keluar. Aku sebuah lori terbalik di dalam parit. Orang ramai mengerumuni tempat tersebut. "Zelo!Zelo!" Jeritku. Aku segera berlari ke arah orang ramai berkumpul. Seorang pemuda yang amat aku kenali berada di situ. Aku kaget, panik dan tergamam. Tak dapat aku tahan perasaanku. Air mataku berjurai. "Relaks ok, bawak bertenang". Aku tak mempedulikan sapaan tersebut. "Wan, relaks la.Jangan la emosi sangat"."Macam mana aku tak emosi, aku baru ja beli moto tu. Hutang pun tak habih lagi. Aku baru ingat nak bagi kat ayah aku", kataku sedih melihat motosikalku hancur di situ. " Tu la hang. Yang hang parking ketengah jalan tu buatpa", getus Zelo. "Aku kalut sangat tadi.Lupa dah nak pebetoi parking moto tu", jawabku.

************************

Alhamdulillah, semua dah selesai. Nasib baik insurans cover motor hang", kata Zelo sambil tersenyum. " Terima kasih Zelo. Kalu hang takdak, aku pun tak tau nak buat cemana lagi. Aku bukannya reti sangat bab-bab insurans ni". "Nasibla aku ada belajaq sikit dengan ayah aku, berguna jugak ilmu tu kan?", tmabah Zelo. Aku lega. Aku beruntung kerana mendapat rakan yang baik seperti Zelo.

***********************

Aku tersentak. Panggilan ibuku kembali mengejutkan aku dari lamunan yang panjang. Aku tersenyum sendirian, mengenangkan seorang sahabat yang jauh di perantauan. Hanya laman http://zelo55.com yang menjadi tempat kami berkongsi cerita. Semoga berjaya di sana Zelo. Aku sentiasa mendoakan kejayaanmu.


p/s : cerita ini hanya rekaan semata-mata. Cerita ini direka untuk menyertai contest di http://zelo55.com/. So, ending cam huru-hara sikit. 1st beb aku wat cerita camni..

Aku dan Bazaar Mini..

Alhamdulillah..dah dua hari berhempas pulas(yelah tuu..), akhirnya aku sekali lagi berdiri dengan gerai aku yang tersergam indahMySpace(indah la sangat..)..Nway, tahun ni ada peningkatan..segalam macam benda aku jual(sampai ada yang komplen)..mau taknya,semua yang dorang nak jual, semua aku dah jual(sembang lebat jer..).haha,biarla..aku buat tak tau jeMySpace.Tahun lepas aku jual 'kek kukus' dengan 'cup cake' je..Tahun ni aku jual Kerepek, Kek, Kuih Raya (Short Bread Caramel), Gelang Kristal, dan tak lain tak bukan, Trendsetter, perfume yang aku promote dalam blog ni..So, merasa la jugak aku menjadi peniaga bazaar..Yang menariknya, aku utamakan kerepek, tapi yang laku perfume plak..tak tau mana silapnya..kali ni kerepek aku tak laku..MySpace(kecewa..sebab banyak lagi tak terjual)..Nak je aku pos kerepek tu kat Cik Lumut..Kat Dilala pun aku nak pos jugak..Kat Hayatito..MySpaceEh, senang kata aku nak bagi kat semua orang la..hahaha..tu satu pengalaman baru untuk aku..rupa-rupanya orang takut nak beli besar-besar..orang lagi suka paket seringgit dari 4 bungkus sepuluh ringgit.aku betul2 buntu sekarang..modal pun tak balik lagi.MySpace.
Tengok la tu..background aku rasa perfect dah..aku rasa gaya aku kot yang tak kena..cadang nak pakai kemeja..panas sangat pulak..sebab lepas tutup gerai,kena angkut meja-meja tu naik tingkat satu pulak..atau mungkin susun atur barang-barang kot..tapi takpe la..adat la kan..mana ada orang menjual sentiasa untung..kurang2 benda lain laku jugak..(terlupa pulak aku nak bersyukur)..sekarang baru terfikir..apa2 pun yang jadi, baik atau buruk, yang penting bersyukur dulu..

Monday, September 14, 2009

t r e n d s e t t e r p e r f u m e

y o u r d e s i r a b l e f r a n g r a n c e s


Ini adalah produk terbaru yang aku nak perkenalkan kepada korang. Aku tau, ramai tergila2 dengan dengan satu jenis perfume ni, tapi perfume yg aku nak perkenalkan ni dijamin kualitinya. Kenapa dijamin???

1. Pati perfume ni lebih pekat dari mana2 perfume yang ada sekarang ni.
2. Bau dijamin tahan dua hari lebih(aku dah cuba utk diri sendiri dgn baju yg dipakai sehari suntuk)
3. Saiz yang pelbagai dengan harga yang dijamin menguntungkan anda.
4. Anda akan diberi satu uncang dengan setiap pembelian. Dijamin lebih eksklusif!
5. Sesuai juga dibuat cenderahati.
6. Di datangkan khas dari kota Perancis.

mengapa harus pergi jauh??...

hingga ke barat atau timur untuk memiliki haruman idaman sedangkan anda boleh memilikinya disini...

terkini buat anda di malaysia..

butik pewangi diri berjenama antarabangsa untuk anda miliki pewangi idaman anda...


Senarai perfume yang terkini :

LELAKI

Inspired by……. TS 01 M DAVIDOFF- Cool Water Men

Inspired by……. TS 02 M GIORGIO AMANI –Black Code

Inspired by……. TS 03 M DUNHILL – Red Desire

Inspired by……. TS 04 M DUNHILL - Blue Desire

Inspired by……. TS 05 M BVLGARI Men

Inspired by……. TS 06 M BURBERRY – Brit Men

Inspired by……. TS 07 M VALENTINO-Gold Men

Inspired by……. TS 08 M CALVIN KLEIN-Eternity

Inspired by……. TS 09 M TOMMY HILFIGER – Men

Inspired by……. TS 10 M TOMMY HILFIGER – Boy

Inspired by……. TS 11 M MOUNT BLANC – Starwalker

Inspired by……. TS 12 M CLINIQUE-Happy Men

Inspired by……. TS 13 M HUGO BOSS - Men

Inspired by……. TS 14 M GIANNI VERSACE-Blue Jeans

Inspired by……. TS 15 M RALPH LAUREN Polo Sport

Inspired by …..... TS 16 M DUNHILL- Pursuit

WANITA

Inspired by……. TS 01 W CAROLINA HERRERA - Sexy Women

Inspired by……. TS 02 W RALPH LAUREN - Romance LPV

Inspired by……. TS 03 W ESTEE LAUDER-Pleasure

Inspired by……. TS 04 W BURBERRY Women

Inspired by……. TS 05 W BODY SHOP - White Musk

Inspired by……. TS 06 W ESCADA-Ibiza Hippie Women

Inspired by……. TS 07 W PARIS HILTON -Star Women

Inspired by……. TS 08 W CALVIN KLEIN Women

Inspired by……. TS 09 W CAROLINA HERRERA 212

Inspired by……. TS 10 W HUGO Women

Inspired by……. TS 11 W CHANEL Allure

Inspired by……. TS 12 W DAVIDOFF - Cool Water Women

Inspired by……. TS 13 W CLINIQUE - Happy Heart

Inspired by……. TS 14 W CHRISTIAN DIOR – Addiction

Inspired by……. TS 15 W LANCOME- Miracle Women

Inspired by……. TS 16 W JENIFER LOPEZ-Still Women

Inspired by……. TS 17 W ELIZABETH ARDEN - Britney Spears

Inspired by……. TS 18 W BODY SHOP - Apple Blossom

Inspired by……. TS 19W HUGO - Deep Red

Inspired by……. TS 20 W TOMMY HILFIGER – Girl

Inspired by……. TS 21 W GIORGIO ARMANI- Aqua Di Gio Women

Inspired by……. TS 22 W CACHAREL-Amor-Amor

Inspired by……. TS 23 W CALVIN KLEIN - Truth Women

Inspired by……. TS 24 W CHRISTIAN DIOR- Jadore Type

Inspired by……. TS 25 W ARMANI – Elle

Inspired by……. TS 26 W CHANEL - Amore girl

Inspired by……. TS 27 W LACOSTE - Touch Of Pink

UNISEX

Inspired by……. TS 01 U DAVIDOFF Cool Water Game

Inspired by……. TS 02 U DKNY (DONNA KARAN)- Delicious

Inspired by……. TS 03 U ISLAND KISS LPV

Inspired by……. TS 04 U ISSEY MIYAKE

Inspired by……. TS 05 U CALVIN CLEIN- CK One

Inspired by……. TS 06 U GREEN TEA

Harga :

3ml - RM12

5ml - RM 17

10ml - RM 25

Untuk pos, harga seperti yang tertera dalam jadual tu..

Kalo berminat, jangan berlengah lagi..hubungi aku=)

Friday, September 11, 2009

Promosi Raya

Tawaran hebat sempena hari raya..Tempahan pelbagai jenis kerepek pada harga borong...

Pakej A
Beli 3kg kerepek (boleh campur aneka kerepek), FREE 500g kerepek terpilih.

Pisang Manis - RM35
Pisang Masin - RM35
Ubi Pedas Basah - RM28
Ubi Pedas Manis - RM27
Ubi kayu masin - RM28
Kerepek Bawang - RM27

Pakej B
Aneka 3 jenis kerepek 400g dgn harga RM15 sahaja!!!

Pakej C
Beli 500g kerepek pada harga seperti berikut:

Pisang Manis - RM8
Pisang Masin - RM7
Ubi Pedas Basah - RM7
Ubi Pedas Manis - RM6
Ubi kayu masin/kari/black pepper - RM7
Kerepek Bawang - RM7
Kerepek Opak (Bika) - RM8

Tempahan boleh dibuat melalui e-mail bentosensei@gmail.com

Contoh tempahan:

Pakej A Pisang Manis 2, Opak 1

Kerepek yang dibeli akan dihantar melalui pos. Cas pos adalah seperti berikut :

Cepat!!! Sementara promosi masih ada...

Wednesday, September 9, 2009

Kerepek oh kerepek..

Salam semua..Alhamdulillah, akhirnya bermula jugak bisnes kecil-kecilan aku dengan En.Kerepek niMySpace.. Dalam ak duk teragak2 nk mula, akhirnya ak memulakan langkah pertama.. So far, ak mula dgn pek promosi..Ak pek kecik2 dgn harga RM 1 utk sebungkus..ak round 1 floor, laris jugakMySpace..dgn modal RM50, ak berjaya dptkan RM34 utk 1st round..harap boleh dapat lg utk round kedua dan seterusnya esk. Thanks a lot kpd semua yg memberi sokongan, terutama mak ak yg tk putus2 bg smgt dan idea kt aku..So, dr citer ni mungkin blh jd sedikit panduan utk korg mulakan bisnes kecil-kecilan ni..InsyaAllah, sama2 melangkah ke alam usahawan..MySpace..yosh! Kerepek yg siap di pek..Siap timbang lg tu..

Monday, September 7, 2009

All The Best!!!

so, sampai jugak kita di garisan penentu..UPSR..kpd semua anak didik cikgu..relax sudah..cool aje..jgn gabra2 sgt..kita da try semua soalan dah..InsyaAllah semua bejalan lancar..yg penting jaga kesihatan diri baik2..nk main mercun lepas raya okey..kita bakar ramai2 kat masjid..hahaha..nway, kt sini disediakan senarai semak apa yg perlu dilakukan sebelum, semasa dan selepas periksa..Check them out!

SEBELUM PERIKSA
1. Pastikan semua alat tulis disimpan dalam beg..Pensel mesti tajam, pemadam dan pembaris jgn lupa bawak..
2.Bawak lebih dari sebatang pensel..jgn bawak satu je..masa periksa xdak masa nak asah2 dah.
3.Pastikan ingat no IC atau surat beranak. Kalau takut lupa, tulis atas ketas, letak dalam beg yg akan di bawa ke dewan periksa
4.Elakkan makanan yg pedas, jeruk atau apa2 yg mengundang sakit perut
5.Tidur awal.

SEMASA PERIKSA
1. Baca semua arahan dengan teliti. Baca arahan dengan terperinci.. Pastikan Alert dgn perkataan 'TIDAK' atau 'BUKAN' yang tersapat dalam soalan.
2. Jawab dgn tenang. Jgn terburu-buru. Jgn tgk org sebelah..Buat ikut pace sendiri.
3. Kalau siap awal, semak semula berulang-ulang kali. Gunakan masa yg diberi dgn sepenuhnya!

SELEPAS PERIKSA
1. JANGAN berbincang soalan dengan rakan2..
2. Fikirkan kertas utk esok pulak..Yg dah habih hari ni biarkan habih,jgn fikir2 dah
3. Rehat secukupnya
4 Semak nota2 ringkas yg ada.
5. tidur awal utk kertas esok.
6. Berserah, beratwakal, berdoa dan jangan lupa bersyukur.







Semua Tentang Kita

Hari ni hari yg sedih jugak utk aku...Hari ni hari terakhir ak ngn bdk2 daja 6 Arif n daja 6 Dinamik..Hampir 6 bulan ak ngaja m3 utk kelas dorg ni..xde kenangan pahit, semuanya manis je..ak njoy sgt ajar dorg sbb sorg ni bersemangat nak belajar..tak kira berapa bykpun latihan ak bg, laju je dorg siapkn..moga ALLAH beri kejayaan kt dorg semua..Ckgu sentiasa doakan kejayaan kamu,bukan saja utk UPSR, tp utk sepanjang hidup..moga jadi org yg berjaya dan berguna satu hari nanti..Special tribute to :


Kelas 6 Arif

Raziq- bdk paling bising dlm kelas
Ady- Penyokong kuat Chelsea
Amirul-ak slalu konfius ngn zulzafran
Ammar
-diam2 berisi
Muiz- sentiasa meningkat
Nizar- mcm MB Perak la
Aniq- slalu x mai..haha
Zulzafran-jarang sembang ngn ckgu
Fatin- terer math
Puteri- sentiasa nk blajar
Farizatul- peningkatan mendadak
Syamimi a.k.a Syamomot- Hai!
Solehah(Ming2)- Hai jugak..bdk2 dua org ni suka main2 ngn ckgu..tp mmg da pandai pun
Amirah- Senyap jer..
Nadia- pun senyap..pemalu agaknya..
Sheedah- pemalu jugak kot.
Faeizah-bdk yg ceria dan becok...haha
Farhana- x da transport nk dtg dah
Khaleedah-walaupun sekejap kita jumpa..

Kelas 6 Dinamik

Naim- cucu bilal
Taufiq- bdk smart
Mirza- genius math
Aida- Player hoki negeri
Ainul- lps kena marah dah jarang dtg..byk gelak..ceria
Hafizi- si kembar..
Hisyam- byk peningkatan
Sarvesri- ssh nk eja nama dia..diam tp pandai m3
Wahdi- bdk indon..mai skali ja..

P/s : Sorry kalau nama kamu xdak kat dlm list ni..tlg bgtau k..mgkn sy tk prasan..

Nway, mari kita sama2 doakan kejayaan generasi akan datang ni..moga berjaya dalam hidup.AMIN...kat cni ada satu lagu khas utk kamu semua..


video

Setelah Lama Menyepi...

Wah..akhirnya ka kembali dapat bersuara kat sini..spjg mggu lps ak x dapat connection tenet kat bilik ak..mggu lepas jugak ak terlalu sibuk ngn sekolah..last week ak mendaftar di SK CONVENT GREEN LANE...best sgt skul tu..ap yg best??of course ar bebudak die..ceria jer..hm, walaupun aku kat situ selama 4 hari je, tp ak rasa mcm da lama je kat sek tu..ckgu2 kat ctu pun best jugak..bley wat sembang mcm kwn sebaya je..nway,thanks a lot to those who gave me memories..hope i can go back to that school..=)
Budak2 yg kiut lg sporting=)

Budak2 5SB yang tekun belajar(mana dtg la bdk kt tepi tu)

Lagi gamba 5SB
Gamba bdk2 5SB byk sbb ak dpt chance masuk kelas tu..sempat la ak ngaja sastera kat dorg..
Malangnya nasib ak sbb gambar2 yg lain rosak..sumernye salah kamera ak..(ak nk beli digicam lak pasni)...nway, thanks kpd semua yg buat ak rasa happy kat skul ni..To Ustaz Hafiz yg bg chance utk ak bg tazkirah, to Syuhada, Dina, Anies, Ct A, Ct K, Putri, Aina yg smgt ngn team futsal, to Fatin and the gang(sorry tk ingat semua) yg sudi di interview, to cikgu Mariani yg share pglmn hdup, to Celine and bdk2 5SB yg wat kelas tu happening...haha..kbnykn nama2 yg ak mention sumer nama student kat ctu..skul ni All Girls..tp, ng ak, skul tu akan jd best bile bdk2nye frenly..I'll be back CGL..